onsdag den 25. maj 2016

Madlavning med planter

Her er forskellige opskrifter på mad vi kan lave med ganske almindelige planter vi finder i og omkring institutionen: skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter.

Mælkebøtte marmelade:

25 friske mælkebøttehoveder
0,5 L kogende vand
500 gram sukker
fintrevet skal af øko citron
(melantin eller lignende hvis det ikke vil stive, hvilket er meget svært med mælkebøtter)
Atamon
Syltetøjsglas

Skyl mælkebøttehovederne grundigt for dyr. Læg dem i en skål og hæld kogende vand over. Lad det stå og køle af. Si hovederne fra saften. Tilsæt sukker til saften og kog det langsomt op under omrøring. Når det begynder at tykne tilsættes citron, hvis det ikke tykner, tilsættes melantin og derefter citron. Hæld i et syltetøjsglas der er skyllet i atamon (sæt en metalske i glasset når du hælder, så undgår du at glasset springer). Lad det køle af og nyd en bolle med lækker marmelade. Det får den flotteste farve, næsten som rav og smager rigtig dejligt.





Skvalderkålspesto:

50 friske skud skvalderkål
100 gram parmesan eller grana padano ost
2 fed hvidløg
100 gram solsikkekerner
Olie så det passer

Hak skvalderkål fint. Hak kernerne fint. Riv osten. Pres eller hak hvidløget fint. Kom det hele i en skål og rør det op med olie til det har den konsistens du ønsker. Smager helt fantastisk med et stykke brød eller i pasta.



Tærte med skvalderkål og brændenælder:

Tærtedej
Skvalderkål
Brændenælder
Æg
Evt. parmesan/grana padano ost
Evt. kartofler i tynde skiver

Skyl og skold skvalderkål og brændenælder og hak dem fint. Rul tærtedejen ud i en tærteform og tilsæt nælder og kål og ost, overhæld med æg (evt rørt med lidt mælk). Bag i ovnen, eller se alternativ tilberedningsmetode på bål



Friskost:

1 L kærnemælk
Forskellige urter fra køkkenhaven evt hvidløg, purløg, persille.

Varm kærnemælken op til 40 grader. Den skiller nu i to dele, den øverste del er osten som du skal bruge, den nederste del er valle, som f.eks. kan bruges i suppe. Lad det køle af i gryden. Når det er afkølet hælder du osten i en si, så vallen løber fra. Lad det dryppe godt af. Herefter røres osten med de urter du ønsker.
Vi brugte trangia og lavede det ude ved bålet, men man kan også varme det på et komfur.



Boller

En hvilken som helst bolledej kan bruges
Brændenælder, skvalderkål, skovmærke, døvnælder

Rør en bolle dej. Skyl og skold planterne og hak dem. Tilsæt dem i dejen og bag bollerne. For tilberedning på bål, se her...

Brændenældesuppe:

150 g (1/2 liter) unge skud eller topskud og blade af brændenælde
1 stort finthakket løg
Hvidløg eller ramsløg
Et par kartofler
1 l vand
2 bouillon terninger

Brændenælder plukkes med handsker eller plastikposer på hænderne (vær obs på at efter et stykke tid skal handskerne skiftes, da det ellers brænder igennem handskerne). Brænder du dig alligevel, kan du vaske fingre i sand eller jord.
Vask og skold brændenælderne. Når de først er skoldede, så brænder de ikke længere. Hak nælderne og løgene og svits dem i olie. Skær kartofler i små stykker. Tilsæt resten af ingredienserne og kog det mindst 10 minutter, gerne længere. Man kan blende suppen inden servering, hvis man ønsker en mere cremet suppe.
Det er oplagt at lave denne suppe på bål, men den kan også laves i køkkenet, hvis vejret svigter helt.




Her er lidt at gå i gang med, planterne er nemme at finde og gror overalt, og opskrifter lige til at gå til. Har du mod på mere, så kontakt din lokale scienceambassadør for inspiration. God appetit :)

 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar